Press

"Cool Pools," Austin Home Magazine, Summer, 2017 
"Glass Takes Center Stage in These 10 See-Through Homes," Dwell Magazine, April, 2017

"Featured Homes: [Bracketed Space] House," Dwell Magazine, April, 2017
"Bracketed Space," Villas 2017.
"[Bracketed Space} House by Matt Fajkus Architecture," Design Milk, January, 2017
"Bracketed Space House," Architonic, December, 2016
"This Austin Home Enjoys Endless Horizon Poolside Views," Nonagon Style, December, 2016
"Austin's [Bracketed Space] House," MADS, December, 2016
"Rectilinear Austin house by Matt Fajkus embraces rolling terrain," Dezeen, November, 2016
"Bracketed Space House / Matt Fajkus Architecture," Arch Daily, November, 2016
"
[Bracketed Space] House in Austin," e-architect, November, 2016
"Bracketed Space House," Uncrate, November, 2016
"Sprawling Bracketed Space House frames views of forests and rolling hills in Austin, Texas," Inhabitat, November, 2016
"[Bracketed Space House," Archello, November, 2016
"Look inside the gorgeous new [Bracketed Space] House," Curbed Austin, November, 2016
"This New Family Home in Austin, Texas Lives Among the Trees," Contemporist, November, 2016
"Bracketed Space House," Trends Ideas, November, 2016
"Sophisticated Austin Masterpiece Beautifully Sited," Luxury Portfolio International, August, 2016
"Modern Miracles: 7 Incredible New Contemporary-Design Homes," Realtor.com, July, 2016
"100 Riley," Creede Fitch, Blog, July, 2016

 

[BRACKETED SPACE] HOUSE

Location: Austin, Texas
Project Manager: Travis Cook, Jayson Kabala
Design Team: Matt Fajkus, AIA, David Birt, Jayson Kabala, Travis Cook
General Contractor: Brodie Builders
Landscape Architect: Open Envelope Studio
Interior Designer: Joel Mozersky
Phase: 
Completion 2016
 

Incorporating the site’s dynamic landscape into the daily life of its residents, the [Bracketed Space] House is designed as a meaningfully-framed procession through the property with nuanced natural lighting throughout. A continuous and jogging retaining wall from outside to inside embeds the structure below natural grade at the front with flush transitions at its rear facade. All indoor spaces open up to a courtyard which terraces down to the tree canopy, creating a readily visible and occupiable transitional space between man-made and nature.

The courtyard scheme is simplified by the common and private wings - connected by a glass dining “bridge." This transparent volume also visually connects the front yard to the courtyard, clearing for the prospect view, while maintaining a subdued street presence. The staircase acts as a vertical “knuckle,” mediating shifting wing angles while contrasting the predominant horizontality of the house.


Photography
Charles Davis Smith
Spaces and Faces Photography