VIA MEDIA RESIDENCE

Location: Austin, Texas
Project Manager: Alberto Rodriguez
Design Team: Matt Fajkus, David Birt
General Contractor: Risher Martin Fine Homes
Interior Design: Michelle Tumlin Design
Phase: Completion 2018

 

When the eventual owners first visited the existing Alan Taniguchi house in Austin’s Westlake Hills, they knew right away this was the home they wanted to live in. Sited high in the hills, the original house was designed with balcony/deck access in every single room, opening up to the nature and tranquility just minutes away from downtown Austin. The 90’s home, however, desperately needed an update as well as an addition to accommodate their needs. 

The remodel and addition respects the strong qualities of the existing structure and site, while enhancing it and supplementing it with additional development. The renovation portion includes a complete update of interior and exterior finishes to achieve a fresh aesthetic with clean lines. Wood and stone compliment the freshly-painted white stucco from the outside, while the interior finishes are kept simple to accentuate the sweeping views of the rolling hills. The design reworks the kitchen area for an articulated yet open kitchen/dining experience, and features flush panel walnut cabinets, white Silestone countertops waterfall edge island, and sleek Wolf appliances.

As a film producer/editor from Los Angeles, the husband needed a workspace that could be separated from the domestic life. A freestanding structure was added which acts as both a studio and a pool house. The new live/work space defines the southern edge of the pool with adjacent hot tub and BBQ area, squaring up the courtyard which was also re-designed to suit the family’s lifestyle and act as the unifying element between the buildings. The additional structure is strategically positioned to frame views to the pool, the hills, and the cactus-filled slope in the back. A wood-clad accent wall extends from the wood deck, further emphasizing the indoor-outdoor connection, with a sequence of covered patios connecting the addition to the main house. The intention is to be as much a platform to experience the surrounding landscape as it is a container to enable the flow of daily work and live functions.  

 

Photography
Leonid Furmansky